frimerker og postkort som kultur og hobby
I NKs oversikt over frimerkehefter angis det at våre aller første frimerkehefter kom i mai 1904, de er gitt nummer FH 1 til FH 5, der FH 5 skal bestå av 2 x 6-blokk av 20øre ultramarin, NK 79Y.
Årsaken til at jeg stiller spørsmålet er at jeg ikke, i den litteratur jeg har tilgjengelig akurat nå, finner noen opplysninger om FH 5. I Nordisk Filatelistisk Tidsskrift nr. 5-1904, datert 12. mai 1904, side 83, finner jeg følgende:
"Den 7. mai kom endelig de bebudede Frimærkehefter i Handelen. De indeholder 12 eller 24 Stykker 5 eller 10 Øres Frimærker...." Til disse heftene var det trykt et eget opplag med 90 merker i arket i det 4. raden var tatt ut. De nevnes ingenting om at det er eler skal komme et hefte med 12 20-øres merker, noe som heller neppe ville vært mulig i det det angitte NK-nr. ikke kom i sirkulasjon før i 1905, jfr. igjen NK.
Jeg har også sjekket Nordisk Filatelistisk Tidsskrift fram til og med 1907, men finner ingen opplysninger om noe 20-øres frimerkehefte. Det synes jo også litt merkelig at FH 8, som kom i 1907, er produsert av NK 79X, et merke som faktisk var tilgjengelig i 1904, men som vel ble avløst av 79Y.
Nå er det oppgitte antallet hefter (4000) lite, så det er vel mulig at det kan ha blitt produsert en gang i mellom 1904 og 1907, men fortsatt unektelig rart at en så "stor" nyhet ikke kommer til uttrykk i det viktigste tidsskriftet fra denne tiden.
Kanskje er det opplysninger jeg har oversett, så nå håper jeg på å bli "undervist" av de som vet mer om dette enn meg.
Med vennlig hilse
Olav E. Skjervik
Merker:
Grei nok logikk, men det strander på X og Y... for her synes faktorenes rekkefølge tilfeldig i og med at stående vannmerke bare ble benyttet, fra Postens perspektiv ved tilfeldigheter, i en kortere periode midt inni den lengre perioden med "normalen" = liggende vannmerke.
Mange av FERs medlemmer vet mye mer om dette enn meg, så jeg sender velvillig stafettpinnen videre for utfyllende belysning av spørsmålet ditt.
Jeg ser jo at ut fra Håndboken at det kan være flere trykk som kan være mulige i og med at papiret fra Helbuth & Co hadde vm. i både liggende og stående stillinger. Det kan derfor være teoretisk sett, men i så fall utrolig tilfeldig, være en mulighet at heftet er produsert med stående vannmerke fra en av de første trykningene. NK sier imidlertid at det er 79Y og det ledet meg hen mot at det måtte være fra 7. trykning, som jo hadde stående vm. i sin helhet og som ble levert fra trykkeriet september / oktober 1904, for sent til å være tilgjengelig i mai samme år.
Nok om det, vi får se hva andre mener. Årsaken til mitt spørsmål ligger mer i det faktum at Nordisk Filatelistisk Tidsskrift så klart spesifiserer 5 og 10 øres heftene med 12 eller 24 merker (FH 1 til FH 4), mens hefte med 20 øres merket ikke nevnes i det hele tatt. Om dette heftet kom samtidig virker det helt usannsynlig at det ikke blir nevnt. Om det kom senere kan det nok ha "gått hus forbi", men tidsskriftet har jo ganske god oppfølging på nye ting i den perioden vi her snakker om.
Jeg har FH 5 i min samling norske frimerkehefter, og avbilder omslaget her:
FH 1 kommer opp på Germetens auksjon i desember 2013, mens hefte 2,3,4 og 5 fra min utstillingsssamling avbildes her for de som måtte være interessert:
Frimerkearkene til disse første norske frimerkeheftene ble laget spesiellt i egen trykning. Heftene består av 6-blokker som alle er stiftet inn i omslaget i ØVRE marg. Det ble trykt ark med 90 merker, hvorav rad 4 var blank og ble benyttet som marg. De nedre 3 radene ble trykt med klisjeen OPP-NED, slik at alle 90 merker(15 stk 6-blokker) i arket fikk marg oppe. På denne måten kunne man få festet alle merkene i helarket med stifter til heftene samme vei....
Hilsen Finn Leiang
Flotte illustrasjoner, men det hadde jo vært artig å sett et bilde av innholdet også, om det kan la seg gjøre uten å skade heftene. Og så kan vi vel slå fast at HF 5 har eksistert og at de gamle filatelistene kanskje ikke var så nøyaktige i sine beskrivelser allikevel. Samtidig må jo disse oplysningene være av interesse for katalogkomiteen for NK, i 2013 utgaven av NK er både HF 2 og HF 5 angitt med 0 kjent - nå kan jo det endres til 1. Så da kom det kanskje litt ut av denne tråden allikevel da.
I Håndbok II av 1966 omtales FH 5 med NK 79 (vm. ikke angitt) på lik linje med de andre fire med hhv 5 og 10 øres merker. Se s. 10-11.
Takker, ser at jeg lette på feil plass i håndbøkene.
Velkommen til
Frank E Ring
Registrer deg
eller logg inn
83 medlemmer
66 medlemmer
57 medlemmer
55 medlemmer
46 medlemmer
34 medlemmer
30 medlemmer
30 medlemmer
© 2024 Created by Marius. Drives av