frimerker og postkort som kultur og hobby
Tipper NK 37 I til venstre og NK 38.
Blir litt gjetting da jeg sitter et sted uten hjelpemidler.
R - ene er normale, men ser jo litt snåle ut. Rare hjul o.l. er vanlig, da de aller fleste merkene i arket ble forskjellige p.g.a. fremstillingsmetodene av klisjeer, skader, håndgraveringer o,l. Ofte kaller man dette feilaktig for varianter, da alle merkene i den aktuelle arkposisjonen så slik ut. Noen ganger har man tatt ut de grøvste og godkjent dem som varianter. Fargen kunne også flyte ut og endre trykket - eller også mangle stedvis.
Stempelet til høyre må være ULVIG i Hordaland og ganske sjeldent - R eller 2R tror jeg
De gamle posthornene er en gudegave til menneskeheten...
Mnja, jeg tror stempelet har tre bokstaver foran VIG og i baklengslisten i NK Postal finner man GIVERB, GIVKØL, GIVLAT, GIVMAG, GIVNEL, GIVPUJ, GIVREL, GIVSAH og GIVØJG. Ikke alle er vel av riktig type.
Hvis du ser på datoene og tenker rette linjer og proporsjoner - så står midten av navnet rett over datoene - altså V. Til høyre er det 2 bokstaver og da skal det også være 2 bokstaver til venstre. Det eneste mulige blir vel da ULVIG ....eller ?
Ikke enig, hvis jeg trekker en linje (ved et stykke papir foran skjermen) mellom 8-tallene og rett opp, så kommer den klart til venstre for V'en, altså er midten mellom denne og forrige bokstav og det blir tre bokstaver på hver side av midtlinjen. 4-tallet står ikke midt på, datoen var antagelig 24-2.
Meget vel at du har rett, men det kommer litt an på hvordan man måler. Hvis man legger et ark UNDER 1882 - parallellt med foten av 2 tallet og bort under 1-tallet og setter et ark OPPÅ dette arket, og parallellforskyver det med 90-graderssiden mellom 18 og 92, da havner jeg midt i bunnen på V-en...
Jaja - burde nok hatt avtrykk og sammenligne med...
Ikke så viktig for meg hvilke stedsnavn disse har, men først og fremst hvilke nk nr. og plate disse kan ha, avkappet hjørne ( oppe venstre hjørne ) på merke 2 fra venstre.
Prøver å lære meg forskjellene på eldre 10 øres merker, Men her ser jeg bare " rødt".
blir ikke noe særlig klokere når jeg leser mine fiatelistiske bøker eller farge kart.
Vet at fargene kan være vanskelig, da feks. rørepinnen i malingspannet kunne stå en del stille,
eller et merket kan ha blitt kjemisk påviket.
Er det noen internet sider hvor en kan se bilder av slike merker feks. 20mm.
Det lureste er til å begynne med og kjøpe den årlige Norgeskatalogen som utgis av Oslo Filatelistklubb. Denne gir masse info om alle norske merker og har spesialtemaer som går rett på mye av det du lurer på. Du kan også klikke på FCM (Moldenhauer/Frimerkehuset) øverst til venstre på siden til Frank E. Ring og klikke på "posthornnøkkelen" på hovedsiden deres. Ellers må du ved fordypning over på Håndbøkene som omtaler hvert merke mer inngående - f.eks hvordan et avkuttet hjørne kan bestemme hvilken posisjon merket hadde i arket. Det man da søker er altså klisjekjennetegnene som kan se ut som varianter, men som egentlig er kjennetegnet for det enkelte merke i arket. Også mye annet finnes om det enkelte merket i Håndbøkene (kjøpes hos frimerkehandlere), men start med Norgeskatalogen - og se spesielt sidene bakerst om 20 mm og sidene som gjør at du kan skille 10-ørene f.eks fra hverandre...
#1 har fane som peker ned, er skravert = NK36
#2 er det ikke mulig å se fanen på, men ut fra bildet (her er kvalitet på scan og skjerm viktig, såklabert) virker hele posthornet å være skraveret & oppgravert, altså NK25III. (Fargen peker også i den retningen, men farger er flyktige.)
#2 kan ikke være NK38 fordi merket først ble levert Frimerkeforvalteren 5-12-1882, så noe kan da stempelavtrykk også være godt for i denne sammenheng. Og som bemerket lenger opp i tråden: Norgeskatalogen og NK Postal er minimumskrav ved posthornsysler.
På min skjerm ser #1 ut til å være mer fargefylt enn skravert, men er det skravert har du rett !
#2 ser også uskravert ut for meg, men kan være skjermen. Var i tvil om fanen og tolket årstallet til 1892. Du ser det tydeligvis bedre enn meg - er åpen for din tolking...
Like mulig at du har rett, Torgeir.
Ingen har klart å plate 36 eller 37I. Ingen kommer heller til å klare å plate dem. Helarksamling av ukjente trykkplater var ikke særlig utbredt i 1882 ;-) Med kronemerkenes og 50/60-ørenes inntog forsvant grunnlaget for blokker og striper av 10-ører, så for det meste har spesialistene et og annet par og en "lucky stripe" å holde seg til.
En av disse "lucky stripes" viser at NK36 og NK37I sto i samme ark. Auda, var visst også trykkern som hadde problemer med å skille dem ad. Men noe må vi jo ha å klø oss i hue over.
Litt dumt at det ikke er større fokus på slikt utad fra NF. Oppdateringer og rapporter fra håndbokkolelgiet hadde kanskje vært en idé -- til og med et kjærkomment innslag i NFT. For snart går alt dette i glemmeboka, og da står vi igjen med "rødt 10-øresmerke 1880-tallet" slik de tidligste frimerkealbumene så ut.
Gratulerer Marius ! Forøvrig er det en meget god ide du lufter på slutten av innlegget ditt !
Dette er NK36 og 25III.
Mao har Marius rett i sitt innlegg.
Velkommen til
Frank E Ring
Registrer deg
eller logg inn
83 medlemmer
66 medlemmer
57 medlemmer
55 medlemmer
46 medlemmer
34 medlemmer
30 medlemmer
30 medlemmer
© 2024 Created by Marius. Drives av