frimerker og postkort som kultur og hobby
Er det noen som vet hvordan instruksen lød for portofrie sendinger innlevert ved brevhus og poståpnerier sånn rundt 1855-1860?
Finnes slike instrukser tilgjengelig digitalt eller i bokform?
Det jeg ønsker svar på er om slike sendinger skulle datostemples hvis slikt stempel forelå?
Hva hvis man bare hadde nummerstempel, skulle det kanskje være nummerstempel, håndskrevet brevhusnavn og dato? Og om intet stempel forelå så regner jeg med at det var blekkhus og pennesplitt som ble redskapen?
Merker:
Hei. Om du går på Nasjonalbiblioteket sin web-side : www.nb.no Og søker på : Sammendrag af de Postaabnerne vedkommende Bestemmelser , så kanskje De finenr det der. Mvh Torbjørn Øyangen
Jeg skal forsøke å si litt om det. For det første var det ingen brevhus på den tiden. Det var stort sett postkontorer, postekspedisjoner (faste) og poståpnerier. Hvis du går inn på www.posthistorisk.no ser du min oversikt Fra Post-Contoir til Post i Butikk, oversikt over de forskjellige typene av poststeder. Avgående brev fra et poståpneri skulle merkes på framsiden med navn på poståpneriets navn og hvilken dato de avsendes. Brev som alle ble ført på liste - kart - fikk dermed datoen som kartet hadde (og ikke innleveringsdatoen) Frimerkene skulle annulleres, litt forskjellig praksis som kjent fra 1855 og framover. Men du spør om portofrie brev. De skulle også føres på kartet, med "intet" i kartenes franko- og portorubrikk. (frankobrev var betalte brev, kontant eller med frimerker, portobrev var ubetalte brev). Noen brev kan du se ha både datostempel og påskrevet sted og dato, men egentlig holdt det med datostempel samme dato som kartet, - datoen de ble sendt. Hvis jeg oppfatter det rett, hadde nr.-stempel ingenting på portofrie brev å gjøre i DENNE perioden, men det finnes likevel kanskje noen?
Med andre ord, portofrie brev fra et poståpneri skal på forsiden i denne perioden enten ha et datostempel eller en karteringspåskrift gjort på avsenderstedet. Datoen på stempelet eller blekkpåskriften er datoen på kartet, den datoen posten blir sendt. Utlevering av stempler til poståpneriene begynte for alvor fra 1858 og framover.
Her er et et par sider fra Poståpnerinstruksen 1861.
Takk til Torbjørn for lenken til NB (dette var "gull") og takk til Arvid for opplysende ord.
Arvid, kan det være at det ble påskrevet sted og dato på baksiden, eller var bestemmelsene så "strenge" at det ikke ble syndet mot disse. Jeg mener å ha sett portofrie sendinger med slik påskrift, jeg fant dog ingen illustrasjoner på dette nå sånn i farten.
Kan det være omkarteringspåskrifter? Poståpneriene karterte ikke i følge teksten til poståpnerier men via postkontorer eller postekspedisjoner?
Her er et eksempel på portofri forsendelse som har fått påtegnelser av poståpneren på baksiden.
Brevet er innvendig datert "Stenneset 12. mars 1857" som er på Mo prestegård. Brevet er sendt av Sognepresten i Ranen til sognepresten i Tranø på Senjen.
Baksiden med påskrevet navn til poståpneriet, datert og kartert.
Er dette i.h.h.t instruksen mon tro?
Velkommen til
Frank E Ring
Registrer deg
eller logg inn
83 medlemmer
66 medlemmer
57 medlemmer
55 medlemmer
46 medlemmer
34 medlemmer
30 medlemmer
30 medlemmer
© 2024 Created by Marius. Drives av