frimerker og postkort som kultur og hobby
Det er ganske artig å lese i gamle frimerketidsskrifter. I det siste har jeg kost meg skikkelig med Nordisk Filatelistisk Tidsskrift der jeg akkurat nå holder på i 1917-utgavene. På side 136 (nr. 7 med utgivelsesdato 30 september 1917) er det et lengre innlegg av R.Falck (sikkert noen på forumet som vet hvem det kan ha vært, men ikke jeg) der han skriver om fargefordelingen på de norske frimerkene (75 forskjellige katalognumre dengang). Før han kommer riktig i gang med sin analyse av farvehyppighet har han imidlertid et skikkelig hjertesukk i forbindelse med at posthornmerket 40 øre grønnoliven (NK 107) nettopp da var kommet i sirkluasjon. Han kommer inn på frimerkemotivets levetid, til da var det nok en egyprisk serie som hadde rekorden, men som hr. Falck skriver:
"..Men Norge har nu slaaet Recorden, thi typen fra 1872 feirer altsaa i aar sit 45 Aars Jubilæum.
Det er sterkt at befrygte, at den ogsaa oplever 50 Aarsdagen."
Hr. Falck har nok for lengst lagt ned sin pinsett og lupe for siste gang, men kanksje ville han snudd seg i sin grav om han nå kunne se at "typen fra 1872" ganske sikkert vil oppleve sin 140 årsdag og det er vel strerkt at befrygte at den også vil oppleve sin 150 årsdag.
Personlig er jeg meget stolt over at Norge har klart å bevare posthorntypen som frimerkemotiv over så lang tid og under skiftende forhold, fra skilling, gjennom øre og til kronevalør, enkeltfarget og tofarget. Serien tilbyr samlere av alle slag en livslang samleglede, både for de som kun samler hovednumre, men kanskje spesielt for de som begynner å interessere seg for spesialisering i farver, fellingstyper, graveringstyper, varianter osv.
Nå er ikke Norge alene om å ha lengelevende frimerkemotiver, selv om vår posthornserie nok leder med mange hestehoder. I farten kan jeg nevne Danmark med verdens nest lengstlevende, bølgelinjeserien som har vært i bruk siden 1905 samt Lille riksvåpen fra 1946. Dernest England med sin Machin-serie som har vært i bruk siden 1967. Både bølgelinjeserien og Machin-serien innbyr til spesialsamling, hvordan det er i forhold til det danske Lille riksvåpen vet jeg faktisk ikke.
Så langt hva jeg kommer på i farten. kanskje er det andre på forumet som kan komme på andre lengelevende serier fra nære eller fjerne strøk.
Merker:
Velkommen til
Frank E Ring
Registrer deg
eller logg inn
83 medlemmer
66 medlemmer
57 medlemmer
55 medlemmer
46 medlemmer
34 medlemmer
30 medlemmer
30 medlemmer
© 2024 Created by Marius. Drives av