Frank E Ring

frimerker og postkort som kultur og hobby

For en tid tilbake var det endel diskusjon i filateliverdenen om hvor "farlig" visse klemlommer, innstikkark/bøker var til å påvirke frimerkene, spesielt ved langtidslagring. Selv har jeg ikke sett at noen merker har blitt skadet, ikke før jeg fikk se noen danske årsett fra begynnelsen av 70-årene. Her var de fleste merkene ødelagt etter 40 år på de originale innstikkarkene. Se bildet! Dette er jo skumle saker. Er det noen som har opplevd det samme på de tidligste norske årssettene f.eks?

Visninger: 1014

Svar på dette

Svar til denne diskusjonen

Påvirkningen fra plast som ikke er arkivbestandig, vil selvfølgelig også variere med lagringsforholdene ellers. Jeg ville ikke stolt på gamle norske årssett. En del litteratur finnes om dette. I NFT nr 7/2008 stod en artikkel "Hvordan ta vare på din samling - en kortfattet veiledning." Der står det også gjengitt en produktinformasjon fra Leuchturm, med liste over de forskjellige foliematerialene som blir brukt i deres produkter. Jeg stoler på at både SAFE og Leuchturm bruker materiale som trygt kan brukes til langtidslagring av filatelistisk materiale. I NFT nr 6/2008 var det en artikkel av Ib Krarup Rasmussen, "Kan plastlommer skade mine frimærker?" Det beste materialet er Polyester, og brukes til arkivformål i museer. Det er vel også det dyreste.

Artikkelen i NFT du nevner var morsomt nok basert på en dansk oversettelse av en engelskspråklig artikkel som av heldige redaktør-kontakter og hektisk oversetteraktivitet natten før deadline faktisk aller-aller først ble publisert på norsk i NFT noen år tidligere. Sic transit gloria mundi e.l. ;-))

Fra et rent personlig erfaringsmessig ståsted, samt enkelte mørkebrune 2-øres & 3-øres posthorn i produkter fra en av de ovennevnte produsenter, og brev i lommer fra en annen av ovennevnte produsenter, vil jeg driste meg til å tippe at også håndteringen av filatelistiske godbiter spiller en stor rolle for oksideringsprosessen/forråtningen vi er vitne til. Fettfingre etter ostepop og plingpils på lørdagsettermiddagen er m.a.o. å forakte.

Prisforandring: Brev med 20mm til 300,- dumper ned til 25-50 kr nivået. For enkeltmerker har jeg ingen referanser, bortsett fra at jeg synes det ser litt stilig ut når gule merker har mørkbrunt trykk i et hjørne.

Og for ikke å fornærme noen fil.rekv.-produsenter, får jeg ta med at papirkvaliteten på våre samleobjekter ikke bestandig er den mest uskyldige heller, slik at noen objekter vil forvitre uansett bevaringstiltak. Enkelte av våre skrøpeligste brevkort kan vi knapt forvente at skal eksistere om 50-100 år. Hvordan det ligger an med postkort? Ikke spør meg, please ;-((

Vet du noe som helst om plasten du bruker til laminering? Jeg vil på det sterkeste fraråde laminering. Slik laminering jeg kjenner til, av typen du får kjøpt på Clas Ohlson eller Staples, er ikke reversibel, og vil ødelegge objektet for alltid! Den eneste typen laminering jeg kunne tenke meg, er at du bruker beste type polyester plast lommer, og eventuelt "lukker" åpningen med sammensmelting på den åpne siden. Da kan man senere klippe opp igjen. Hvis du kjøper plast fra Leuchturm, Safe og Lindner, har jeg ikke hørt noe annet enn at det er arkivbestandig plast.  Det er andre metoder for å bevare objekter. Det beste er selvsagt aldri å la det gå til framvisning uten plast. Og sikre optimal lagring, med best mulig temperatur, ikke eksponering for lys, gasser, ikke arkivbestandig papir eller kartong osv.

Å lukke polyesterlommer anbefales ikke av British Library, med begrunnelsen at man dermed danner et mikrokosmos som mikrobene får lov til å boltre seg i. Det blir omtrent som å stikke hånden ned i en pose med revet parmesanost, lukke den pent igjen, og tilbake i kjøleskapet. Neste gang du behøver parmesan, minner innholdet mer om gorgonzola.

Plast er døden for papir. Punktum.

Tror en slik dramatisk reaksjon som bildet viser mer beror på øvrige lagringsforhold enn plasten i seg selv, noe også Arvid Løhre påpeker.Her kan også nevnes frimerker oppbevart i tropiske strøk som ofte er preget av oksydering i såvel papir som gummiering.De første norske årssett er plaget med klebing, og som så ofte gjenstand for utskifting av merker, og/men slik vil som oftest vise igjen i "ryggen" på klemlommene.

Jeg har aldri lagt vekt på å unngå "mykgjort plast" men har heller sørget for oppbevaring i noenlunde stødig temperatur og ditto luftfuktighet, noe som ser ut til å ha fungert bra.

For ordens skyld, men som vel de fleste har fått med seg: Bildet jeg la ut, er tatt i UV-lys. Det er altså fosforbelegget som er påvirket av ett eller annet, og det går som en ser et skarpt skille langs plastkanten. Det er bortimot umulig å se noe galt i "vanlig" lys. I årssettene er det et plastlag over innstikkortet, altså dobbelt plast over nedre halvdel av merkene.Og det ser ut til at nedre del er mest normal. Men hvordan disse settene er oppbevart i 30-40 år har jeg ikke peiling på.

Alt organisk materiale vil søke seg tilbake til sin opprinnelse, resirkuleringsprosessen kan påvirkes, og blir - mer eller mindre tilfeldigvis påvirket allerede i produksjonen, dvs. kvalitet på de råvarer som blir benyttet til papirproduksjon.Etter det så blir papiret - og som vi gjerne tenker på det som i form av frimerker, brevpapir, postkort etc. utsatt for påvirkning i form av tilførte kjemikaler ved trykking, skrift mm.

At plast dreper, eller i mange tilfeller påskynder resirkuleringen er en "opplest og vedtatt sannhet" med rom for modifikasjoner, etter min mening, lys, luft etc.etc. påvirker også, og da havner vi kanskje dithen at oppbevaring i form av av Dødehavsrullene er det optimale - det vil i så fall bli en vanskelig håndterbar utstilling:-)

Jeg mener at vi rett og slett bare må innse at ting forgår, og så får vi heller gjøre det best mulige ut av det så lenge "det lever"

RSS

Siste aktivitet

Sveinung Svendsen la inn en diskusjon

Postens Blankett 134 og 134a

Hva vet vi om tolletikettene til Posten?Se mer
26 okt
Finn Hj. Olsson la inn en diskusjon

Brukte auksjon kataloger

Hei, jeg har en full banankasse med tidligere auksjoner fra norske auksjonhus. Er det marked for å…Se mer
21 sep
Gisle Martin svarteTrond Rosselands diskusjon oppdatering
"Siden holdes oppe men har ikke blitt oppdatert med tanke på lenker på lang tid.De…"
20 mar
Rolf Erik Sjøstrand svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Hei igjen. Takk for innspill vedr. ny NK Inge. Denne NK’en måtte jeg bare skaffe…"
5 mar
Trond Rosseland la inn en diskusjon

oppdatering

Lurer på om det ikke er noen oppdateringer på denne siden lengre?Linker til websider er utdatert.Se mer
24 feb
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Ja, det er noen endringer, men ikke store greier. Jeg har oppdatert regnearket mitt til 2024, og…"
5 feb
Inge Svinnset svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Bra initiativ. Her er vist til NK 2014. Hvis jeg har forstått det rett har siste utgaven av…"
4 feb
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
""Dersom det er interesse for det kan jeg legge ut det jeg har for Ib og II…"
2 feb
Rolf Erik Sjøstrand la til en diskusjon i gruppen Klassisk Norge
Miniatyrbilde

NK 42 vannmerkestillinger

Hei,På vedlegget har jeg sammenfattet det jeg vet og har funnet av stillinger for NK 42Ia:…Se mer
30 jan
Rolf Erik Sjøstrand kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

118 I Ringsaker men hva mer ?

"Hei, Og takk for svar. Har forsket litt videre på dette selv også og det ser ut til at…"
21 jan
Einar Strand Enkerud kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
18 jan
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde

118 I Ringsaker men hva mer ?

Kan noen hjelpe med hva som er tekst på dette stempelet i tillegg til Ringsaker ??
17 jan
Einar Strand Enkerud kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 118 Trondheim-Namsos

"Namsosbanen ble ikke offisielt åpnet før i 1934-35"
jul 3, 2023
Gisle Martin kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Ah, jeg tenkte ikke så langt i farta. Sjekket listen min over vannmerkestillinger som jeg…"
mai 26, 2023
Rolf Erik Sjøstrand kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Hei! Fint at du likte bildet. Men utgangspunktet, vannmerket på frimerket, er helt…"
mai 26, 2023
Gisle Martin kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Ypperlig bilde av Vannmerke type 3.Hvilket apparat har du brukt for å vise vannmerket?"
mai 25, 2023
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde
mai 21, 2023
Blogginnlegg lagt ut av Olav E. Skjervik

Spørsmål om frimerkealbum

Lenge siden at jeg har jobbet med frimerkesamlingen min så jeg er ganske rusten.For lenge siden…Se mer
mai 3, 2023
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 103 Heftemerker
"Takk for info. Setter pris på denne typen informasjon, gir motivasjon til å gå…"
mar 8, 2023
Rolf Erik Sjøstrand la inn en diskusjon

NK 103 Heftemerker

Hei,Vedlagt litt om vannmerkestillinger på NK 103 B og D.Ta en titt! og kom gjerne med…Se mer
feb 22, 2023

Grupper

© 2024   Created by Marius.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår