Frank E Ring

frimerker og postkort som kultur og hobby

Er det noen som kan hjelpe meg med henvisninger til litteratur om automatmerker (utover omtalen i Norgeskatalogen)?

Visninger: 451

Svar til denne diskusjonen

Snakker du da om norske automatmerker eller fra bestemte land/hele verden ?
Jeg mener kun norske automatmerker.
Med tanke på norske automatmerker (eller ATM, som er den internasjonale betegnelsen) er det, så vidt meg bekjent, bare gitt ut én spesifikk katalog som tar for seg de norske utgivelsene, nemlig katalogen til Roald Stangenes. Den ble gitt ut i to utgaver; 1985-utgaven på 92 sider, og den komprimerte 1986-utgaven på 48. Denne katalogen gir en fyldig oversikt over ATM 1 og 2. Jeg vet ikke om det fortsatt er mulig å få tak i katalogen idag, men om det ikke skulle være i strid med opphavsrettsprinsippene til Frankering.com, kan jeg eventuelt skanne inn 1986-utgaven, og legge den ut her. 1985-utgaven kan dessverre ikke skannes uten å brette i stykker hele katalogen.

Når det gjelder automatmerker fra hele verden, blir det med noen års mellomrom gitt ut en Michel-katalog som tar for seg alle ATM-utgivelsene på denne planeten. Her er for øvrig en spesialkatalog for perioden 1969-99. Utgivelser fra 2000 av kan man finne online på denne siden, som av en eller annen grunn mangler mer detaljert informasjon om enkeltutgivelsene - der papirkatalogen har sin styrke (har fått noen kopier av Michel-katalogen fra 2004, og oversikten over norske automatmerker er langt mer detaljert enn eksempelvis ATM-oversikten i NK). Kan gjerne skanne inn Michel-oversikten; skjønt prisene er av en annen verden i forhold til det norske markedet.

Ellers vil jeg også anbefale ATM-world; et nettsted som har illustrasjoner av de fleste ATM-utgivelser fra hele verden.

Flere ATM-lenker er å finne her:
http://home.scarlet.be/dannyeddy/links.htm
http://www.atm-katalog.info/links/index.html
http://www.atm-stamps.de/links.htm

Bjørn Myhre har dessuten også en fin oversikt over norske automatmerker på hjemmesiden sin.
Er det mulig å kontakte Roald Stangenes for å avklare en potensiell nettugave av katalogen hans?
Det burde være mulig, men jeg aner dessverre ikke hvor han holder til. Og siden katalogen ble gitt ut av Arbeidernes Filatelistklubb (endret i 1986 navn til det mer tidsriktige Sentrum Filatelistklubb), kunne du eventuelt kontakte dem med tanke på dette.

Når det gjelder opphavsrett generelt, er reaksjonene helt annerledes i forhold til kopiering av film/musikk og filatelistisk materiale for spesielt interesserte, så jeg tror ikke det er grunn til å bekymre seg; i verste fall kan man få en forespørsel om å fjerne materialet, og jeg tror neppe Michel tar det så tungt om en norsk frimerkeside gjengir noen sider fra en ATM-katalog som ble gitt ut for fem år siden.
Men skal man følge loven til punkt og prikke, kunne man bruke sitatretten (§ 22 i Åndsverkloven) ved å skrive en artikkel om forholdet til norske automatmerker sett med tyske øyne og europeiske lommebøker, og belyse dette med illustrasjoner fra Michel-katalogen med norske automatmerker.

Apropos priser - i bokhyllen min har jeg Henrik Opheims katalog fra 1929, samt NK 1933, 1940, 1942, 1947, 1951, 1957, 1959, 1961, 1963, 1967, 1971 pluss de fleste HK (dog med noen hull i samlingen), så jeg har brukbar oversikt over prisutviklingen på norske merker de siste 80 årene. Kanskje er dette noe for Frank E Ring; muligens i form av en database? I utgangspunktet hadde jeg tenkt å skrive en artikkel om emnet, men det kunne vært artig å lage en grundigere oversikt over prisutviklingen på enkelte merker.

Visste du eksempelvis at NK 29a (den sjøgrønne 35-øren) først ble seperat oppført i krigsårene, og at prisen i NK 1942 (for et postfrisk/hengslet) eksemplar var kr.10, mens NK 29-varianten (v1) lå på kr.60 stemplet? (Gjettekonkurranse: Hvilket merke har steget mest siden den gang? Et hengslet eksemplar av NK 29a ligger i 10.000 og varianten i 300. Stakkars den som byttet bort seks sjøgrønne for én variant...) Eller at returmerke 1 var verdt "hele" kr.10 så sent som i 1951 (postfrisk/hengslet), mens NK 221x ble priset til kr.8 dette året?

Man kan lære mye av prisutviklingen i det lang løp - merkene "alle" er ville etter idag, kommer til å synke til bunns om noen tiår (stikkord: Norwex 80-utgivelsene), mens merkene ingen legger merke til, blir sterkt etterspurt i fremtiden. Skjebnens ironi, men slik sett er frimerkesamling et bilde på livet i sin alminnelighet...
Michel er jo tilgjengelig online for de som ønsker det, så der har vi lite verdiskapende å bidra med ved å offentliggjøre åndsverk. Sentrum er jeg medlem av, og kan plukke opp tråden derfra. Fant en med samme navn i telefonkatalog.

Det med utviklingen i katalognoteringer er bestandig kjekt for samlere å lese. Skriv gjerne masse om det. Særlig hvordan særtilfellers popularitet forandrer seg, og prisene deretter. Ser vi i NK, samler flere av katalogkomiteens medlemmer varianter. Ser vi i QXL-kategorien, er det ikke store aktiviteten på området. Ser vi på auksjon, kan det komme de villeste utslag, som f eks hos Enger for noen år siden da NK121 med 45-tall i par hoppet opp til 10 000,- (mot NKs notering på 2000). Men akkurat når det gjelder varianter på NK29, må vi nok også ta høyde for at omtrent alt av merker før 20mm var ansett som dyrt og sjeldent inntil 1990-tallet. Etter den tid har titusenvis blitt frigjort fra album, og privat-importen har steget markant.
Jeg antar at det blir for lite utfordrende å bare samle hovednummer, så det virker som om enhver generasjon samlere har sine "spesialiteter", og for 60 år siden var disse spesialitetene tydeligvis varianter (en prikk her og en ørliten strek der), og ikke minst luftpoststempler.

For å ta utgangspunkt i 1951-katalogen er varianter overpriset også i forhold til klassiske merker; her er noen eksempler på priser for postfriske/hengslede merker; før postfrisk-feberen på slutten av 1970-årene fantes det som kjent ingen egen "postfrisk"-kategori - enten var merket stemplet eller ustemplet (postfriske/hengslede NK 2009-priser i parentes):
NK 1: 450,- (35.000,-)
NK 5: 150,- (40.000,-/4.000,-)
NK 35: 150,- (40.000,-/10.000,-)
NK 44: 250,- (30.000,-/3.800,-)
NK 110 I: 35,- ( 8.500,-/1.000,-)
På dette tidspunktet (høsten 1950) kostet et innenlands brev 25 øre for laveste vektsats og 45 øre utenlands, slik at hvis man skal ta inflasjon og prisstigning med i betraktningen, må man gange 1951-tallene med om lag 30. Noe som likevel blir svært rimelig for postfriske merker, samtidig som mange hengslede merker ser ut til å holde følge med den generelle prisstigningen; NK 44 hengslet er faktisk rimeligere nå enn for 50 år siden.

I den samme katalogen blir NK 1 med dobbeltfot priset til 400,- stemplet (6.000,- i NK 2009)
NK 29 v1: 80,- stemplet (300,-)
NK 49 v4: 60,- stemplet (300,-)
Så det å bytte en variant mot et klassisk ustemplet merke var nok ikke det smarteste man kunne gjøre den gang.

Luftpoststempler var også en av datidens moteriktige samleremner, med egen seksjon bakerst i NK, egen stempelkatalog og med priser som reflekterte interessen:
1b - Nationens Flyvepost 1920 med fiolett stempel: 450,-
2b - Prøveflyvning Bergen-Haugesund-Stavanger 1920 med svart stempel: 400,-
10 - Luftpostruten Bergen-Sogn 1. tur 1936: 225,-

Tror man må lete lenge for å finne noen som idag vil bytte et postfriskt eksemplar av NK 1 eller 44 mot et av disse brevene. For øvrig er luftpostoversikten allerede borte i NK 1959 (men den kommer tilbake noen år senere, dog med relativt små prisendringer), og blir erstattet med en oversikt over frimerkehefter, der FH 9 blir priset til beskjedne 50,- (prisen øker til 85,- i NK 1967 og 30.000,- i NK 2009). Tidene forandrer seg; før naturmerkene kom i 1976 var samling av hefter et (kjedelig?) samlerfelt bare for spesielt interesserte...

Idag er prikk-og-strek-varianter gått av moten for den jevne samler, mens papirtyper og luksusstempler er på moten og oppnår rekordpriser; dagens luksusstempler vil om noen tiår etter alt å dømme bli sett på som like filatelistisk korrekte som vi idag ser på hjørnestempler fra krigens dager; for å få et merke pent stemplet i år 2009 må man simpelthen være frimerkesamler, gå frem til luken og be om å få merket stemplet "midt på". Noen annen mulighet finnes ikke.

Ellers hadde det vært hyggelig om det var mulig å få kontakt med Roald Stangenes - ATM-katalogen hans var og er den dag idag et glimrende hjelpemiddel for samlere av de første norske automatmerkene.

Hva Michel online angår, er katalogen så vidt jeg vet kun tilgjengelig mot betaling med mindre noen har et passord å låne bort, og mon tro om oversikten også omfatter et spesialfelt som ATM...?
Michel kom med en ny utgave for et par måneder siden (Michel Automatenmarken-Spezial 2008/2009). Katalogen koster Euro 54,80. Det var da 4 år siden forrige utgave. Denne nye utgaven er totalt omarbeidet i forhold til tidligere. Se forøvrig anmeldelse av katalogen i Nft nr. 1/2009 s. 36.

Ellers kan også Norsk Filatelistisk Tidsskrift anbefales hvis du ønsker å holde deg oppdatert om hva som skjer på automatmerkefronten (eller for ordinære frimerkeutgaver / stempler mv.)

I Spania utgis forøvrig et spesialtidsskrift for automatmerker. Artiklene er på spansk og engelsk og holder et meget høyt faglig nivå og bladet anbefales hvis man ønsker å holde seg oppdatert på hva som skjer på området. Et medlemskskap koster 40 euro. Nærmere info kan fås på www.ateeme.net og e-mail: grupo@ateeme.net Se forøvrig omtale av bladet "Variable" i Nft nr. 2/2008 s. 37
Man finner en Roald Stangenes ved å søke i Telefonkatalogen.
Takk for svar og mye annen interessant lesning.

Jeg har klart å få tak i 85-katalogen til Stangnes og har kost meg med den. Her er det sannsynligvis mye upløyd mark, særlig med tanke på ATM 3. Så gjelder det bare å skaffe seg et materiale å gå løs på.
Hei Øystein, kontakter deg som medlem av ATM-gruppen. Ser at du er interessert i ATM-materiale. Jeg samler spesielt 1978-utgaven,alle valører, FDC, brev, etc., har nokså mye, også til salg eller bytte, men mangler også en del. Er du interessert nærmere samarbeid, så ta kontakt (se min side), eller E-post: f-rune-k@online.no. med hilsen, Rune Karlsen.
Hei.
Sentrum Filatelistklubb har fremdeles noen eksemplarer igjen av Stangenes spesialkatalog fra 1986 om norske Automatmerker.
Vekten er 75 gram, så porto blir 15,50. Heftene ble i sin tid solgt for 20 kr. Om dette fremdeles skal være prisen er ikke diskutert i klubben, men 20 kr i dag er relativt sett langt billigere enn 20 kroner i 1986. ( Og da har vi litt for lagerleien i over 20 år. )
Gi meg beskjed så sendes heftet omgående.

RSS

Siste aktivitet

Sveinung Svendsen la inn en diskusjon

Postens Blankett 134 og 134a

Hva vet vi om tolletikettene til Posten?Se mer
26 okt
Finn Hj. Olsson la inn en diskusjon

Brukte auksjon kataloger

Hei, jeg har en full banankasse med tidligere auksjoner fra norske auksjonhus. Er det marked for å…Se mer
21 sep
Gisle Martin svarteTrond Rosselands diskusjon oppdatering
"Siden holdes oppe men har ikke blitt oppdatert med tanke på lenker på lang tid.De…"
20 mar
Rolf Erik Sjøstrand svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Hei igjen. Takk for innspill vedr. ny NK Inge. Denne NK’en måtte jeg bare skaffe…"
5 mar
Trond Rosseland la inn en diskusjon

oppdatering

Lurer på om det ikke er noen oppdateringer på denne siden lengre?Linker til websider er utdatert.Se mer
24 feb
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Ja, det er noen endringer, men ikke store greier. Jeg har oppdatert regnearket mitt til 2024, og…"
5 feb
Inge Svinnset svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Bra initiativ. Her er vist til NK 2014. Hvis jeg har forstått det rett har siste utgaven av…"
4 feb
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
""Dersom det er interesse for det kan jeg legge ut det jeg har for Ib og II…"
2 feb
Rolf Erik Sjøstrand la til en diskusjon i gruppen Klassisk Norge
Miniatyrbilde

NK 42 vannmerkestillinger

Hei,På vedlegget har jeg sammenfattet det jeg vet og har funnet av stillinger for NK 42Ia:…Se mer
30 jan
Rolf Erik Sjøstrand kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

118 I Ringsaker men hva mer ?

"Hei, Og takk for svar. Har forsket litt videre på dette selv også og det ser ut til at…"
21 jan
Einar Strand Enkerud kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
18 jan
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde

118 I Ringsaker men hva mer ?

Kan noen hjelpe med hva som er tekst på dette stempelet i tillegg til Ringsaker ??
17 jan
Einar Strand Enkerud kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 118 Trondheim-Namsos

"Namsosbanen ble ikke offisielt åpnet før i 1934-35"
jul 3, 2023
Gisle Martin kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Ah, jeg tenkte ikke så langt i farta. Sjekket listen min over vannmerkestillinger som jeg…"
mai 26, 2023
Rolf Erik Sjøstrand kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Hei! Fint at du likte bildet. Men utgangspunktet, vannmerket på frimerket, er helt…"
mai 26, 2023
Gisle Martin kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Ypperlig bilde av Vannmerke type 3.Hvilket apparat har du brukt for å vise vannmerket?"
mai 25, 2023
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde
mai 21, 2023
Blogginnlegg lagt ut av Olav E. Skjervik

Spørsmål om frimerkealbum

Lenge siden at jeg har jobbet med frimerkesamlingen min så jeg er ganske rusten.For lenge siden…Se mer
mai 3, 2023
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 103 Heftemerker
"Takk for info. Setter pris på denne typen informasjon, gir motivasjon til å gå…"
mar 8, 2023
Rolf Erik Sjøstrand la inn en diskusjon

NK 103 Heftemerker

Hei,Vedlagt litt om vannmerkestillinger på NK 103 B og D.Ta en titt! og kom gjerne med…Se mer
feb 22, 2023

Grupper

© 2024   Created by Marius.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår