frimerker og postkort som kultur og hobby
Det siste året eller to har det dukket opp mye fint på pakkepostfronten. Også stempelavtrykk. Et av de artige pakkepoststemplene vi har i norsk filateli, er Kjeldaas-stemplene. De kalles så etter oppfinneren, en ansatt ved hovedpostkontoret i Kristiania.
Han oppfant disse rullende gummistemplene som en rimelig og praktisk erstatning for Postverkets blankett 103 som skulle påklebes alle pakker og stemples med avsenderstedets poststempel.
I 1988-årgangen står det litt om disse stemplene og Hr Kjeldaas. Han hadde nok håp om en forfremmelse eller å tjene noen kroner på oppfinnelsen (som ble patentert), men endte istedenfor med å slutte i jobben -- og noen stor internasjonal suksess ble stemplene ikke.
Fadesen til tross, foruten stemplingsmaskinene fra Krag-Hansen og muligens Throndsens reservestempler, er Kjeldaas-stemplene det mest særegne i norsk markofili / stempelhistorie.
Hos Skanfil går det i skrivende stund et lite utvalg av disse på auksjon, og slik ser de ut:
Drammen -- relativt vanlig.
Kristiansand -- et av de første kontorene som fikk Kjeldaas-stempel. Her brukt under 1. verdenskrig av en som tjenestegjorde på Odderøya fort.
Moss -- også observert brukt på julekort!!
Tidlig bruk av et av de tidligste Kjeldaas-stemplene, på portofritt følgebrev attestert av biskop Erichsen. Sjelden? You bet ;-)
Merker:
Flotte saker dette :-) Og som du antyder, ikke hverdagskost.
Anders Langangen skrev i NFT nr. 7 og 8 i 1988 om de store pakkepoststemplene, men det er kjent en del flere stempler etter dette. Olga Ellis & Alan Totten i Scandinavian Philatelic Society utga heftet "Norway Parcel Post to 1945" i 2011, men de store pakkepoststemplene er viet heller liten plass.
De første "roterende stemplene" ble laget av Oscar Kjeldaas fra 1908. De finnes i 3 hovedtyper:
- Type 1 (fra Ellis/Totten) har teksten "PAKKEPOST / fra STEDSNAVN" i den store ruta. I den lille ruta til venstre står "STEDSNAVN" og dato på høykant, dvs. som vist i BERGEN, DRAMMEN og MOSS stemplene. Noen steder har to slike stempler, der stempel nr. 2 har "FRA" skrevet med store bokstaver.
- Type 2 har kun "PAKKEPOST" i den store ruta, mens "STEDSNAVN" og dato er skrevet vannrett i den lille ruta. Se illustrasjonen av KR. SAND S. stempelet.
- Type 3 er som type 2, men har teksten "PAKKEPOST / STEDSNAVN" i den store ruta. Se vedlagt illustrasjon av stempel fra KRAGERØ.
De siste stemplene fra Kjeldaas ble levert i 1915. De ble etterfulgt av "vuggestempler" fra Kristiania Kunst- og Metalstøberi fra 1918 (type 4), og fra Rui fra 1919 (type 5). Type 4 har dato på høykant, mens type 5 har dato i en indre ramme. Se vedlagte illustrasjoner fra hhv. Drammen og Lillehammer. Og dette Drammen stempelet er nok mye mindre vanlig enn type 1 ...
Den med KRAGERØ er sannelig lekker!
Av vuggestempler med stående dato ble det vel bare levert 4 tilsammen? Eller husker jeg feil? Hamar hadde vel også et.
Du husker nok litt feil. I Ellis/Totten er det faktisk listet opp 36 stykker!
I tillegg til Drammen har jeg kopi av Hamar, Hammerfest, Lillehammer (mange), Porsgrund, Skien, Stavanger, Tønsberg, Trondhjem og Trondhjem S.
Langangen viser i sin artikkel Kristiania, Levanger og flere Trondhjem.
I tillegg skal altså Arendal, Bodø, Brønnøy, Flekkefjord, Fredrikshald, Fredrikstad, Harstad, Haugesund, Honingsvaag, Kongsvinger, Kristiania H, Kristiania O, Kristiania St.H, Kristiansand S, Lærdal, Melbo, Odda, Rjukan, Røros, Sandefjord, Sarpsborg, Stord, Trondhjem V, Tønsberg, Vardø og Aalesund ha hatt denne typen.
Velkommen til
Frank E Ring
Registrer deg
eller logg inn
83 medlemmer
66 medlemmer
57 medlemmer
55 medlemmer
46 medlemmer
34 medlemmer
30 medlemmer
30 medlemmer
© 2024 Created by Marius. Drives av