frimerker og postkort som kultur og hobby
Framside: Brev frå Tinn til Kviteseid den 20.4.1843. I følge "Poststempler i Telemark" var ikkje posthuset i Tinn oppretta før 1859. Kan nokon forklare meg postruta den gongen?
Merker:
Albumer: Posthistorie
Sted: Kviteseid
Kommenter
Postrutene i Telemark er litt av et puslespill for oss som ikke er lokalkjent. For noen få år siden dristet jeg meg likevel til å skrive litt om postbilruta fra Bø og til Ytre Vinje, og for å vise den på et postkart fra 1950-tallet, måtte jeg sette sammen tre kartblad. Det gjør det ikke lettere å få den store oversikten, hverken i 1838 eller på 1950-tallet. Og navneendringene. Jeg går ut fra at Kviteseid, Hvideseid og Hvidesøe er ulike navn på samme sted?
Men i denne saken skal jeg hjelpe litt til når det gjelder postrutene, så får andre pusle det hele sammen. I følge vinterrutene fra 1838, gikk det postrute ukentlig hver fredag formiddag kl. 10:00 følgende strekning: Hvidesøe-Sillejord-Bøe-Ulefos-Skien. Den skulle bruke 19 timer, og var da framme i Skien kl. 05:00 på lørdag.
Motsatt vei gikk den hver mandag kl. 12:00 middag, og skulle bruke 22 timer, og skulle da være tilbake i Hvidesøe kl. 10:00 på tirsdag.
Ved Kgl res. 22/11-1842 skulle det igangsettes 2 nye ukentlige postganger i Tellemarken. Dette ble referert i Cirk. 27/3-1843.
1) Mellem Norendal i Søvde over Heibø og Kongsberg.
2) Mellem Heibø og Klokksund og gjennem Hjerdals prestegjeld.
Hvis disse IKKE korresponderte med den gamle ruta, - kan et brev i så fall ha tatt omveien om Kongsberg – Drammen – Lillegaarden – Skien? (Lillegaarden var en POSTSTATION i Eidanger / Nedre Tellemarken og Bamble, på hovedruta Christiania – Christiansand, som hadde forbindelse med Porsgrunn og Skien).
For å komplisere det hele, kan det fortsatt ha vært ruter i Telemark som ikke var betalt av Staten. Allerede i 1808 ble det for Amtskommunens regning igangsatt en fotpost en gang om uka fra Skien til Hollen, hvor den delte seg med en gren til Saude og Hiterdal og med en annen gren til Kviteseid, derfra til Seljord og til Laardal. Samme vei tilbake.
Hvorvidt dette ble opprettholdt etter hvert som Staten satt i gang ruter, vet jeg ikke noe om. Men amtmann F. Wedel-Jarlsberg skrev om den mangelfulle postgangen i sin beretning 1829/1830 om de besværlige kommunikasjonene: «_ ligesom derved ogsaa foranlediges, at endeel af Embedscorrespondancen maa paa dyr Maade befordres pr. Betalingsskyds, hvis medforbundne Udgifter ellers vilde kunne spares.»
Når man skal analysere postgangen, er det også verdt å merke seg at hvis et brev skulle sendes fra et poståpneri og til et poståpneri som ikke lå på samme rute, skulle det ikke karteres direkte, men til det postkontoret som lå som utgangspunkt. Det var med andre ord kun Ulefos, Bøe og Sillejord poståpnerier som kunne direktekartere et brev til Hvidesøe, de andre måtte sende om Skien (med ruta for 1838 til grunn).
Slik er det beskrevet (riktignok i et senere reglement): «I Regelen skal der udferdiges særskilt Kart til ethvert Sted; hvortil Breve sendes. Naar Brevene imidlertid ville passere et eller flere Postkontorer (ikke Postexpeditioner eller Postaabnerier), inden de naae deres Bestemmelsessted, karteres de ikke til Postanstalten paa Bestemmelsesstedet, men til nærmeste Postkontor.»
Dermed kan ikke brevet ha blitt omkartert i Seljord eller noe annet poståpneri. Hvis det har gått den lange ruta rundt med Kongsberg, er Kongsberg, Drammen og Skien aktuelle kandidater i så måte. En ting til, det som Per Erbo Rougthvedt tolker som 2/- leser jeg som 27-, en vanlig karteringspåskrift.
Og 21. april 1843 var en fredag.
Mine kilder:
- Beskrivelse over Norges offentlige Brevposter, andet hefte, Christiania 1838.
- Lidt om Postvæsenet i Telemarken i ældre tid av postmester Gudbrand Jessen, manuskript april 1910 ved Postmuseet Oslo 1999.
- Sammendrag af de Postaabnerne vedkommende Bestemmelser, Christiania 1861.
- Norges posthistorie Kilderegister for årene 1814-1849 av Leiv A. Brecke for Norsk Posthistorisk Selskap, Oslo 1978.
håper mine betraktninger kan hjelpe til
Brevet er skrevet av Schive 20. april 1843. Når brevet brettes som det var vil det stå på baksiden Tind 21/4 43. Denne skriften og blekket ser ut for meg som er den samme som brevet er skrevet med, og da må det være datert av Schive. Det neste på baksiden er et 4/- skrevet med sort blekk som er et karteringsnummer siden det står alene siden dette er et kongelig tjenestebrev med attest. Den neste påskriften på baksiden er 2/- som sannsynligvis er 2 shilling i utleveringsgebyr som ble oppkrevd på postkontoret i Hvideseid. Postrutene i denne delen av Telemark har nok Ole Johan bedre kontroll på en meg, så hvor brevet er kommet inn på postruten er jeg ikke sikker på. Håper dette hjelper
Det står "mod Attest" nederst i venstre hjørne.
Velkommen til
Frank E Ring
Registrer deg
eller logg inn
83 medlemmer
66 medlemmer
57 medlemmer
55 medlemmer
46 medlemmer
34 medlemmer
30 medlemmer
30 medlemmer
© 2024 Created by Marius. Drives av
Du må være medlem av Frank E Ring for å kunne legge til kommentarer!
Bli med Frank E Ring