Hvorfor kalles det "reparert" når et merke er omtagget? Fra Skanfils objekt nr 5458 på auksjon 165
http://www.skanfil.no/LotDetail.aspx?l=LOT/542948 fremgår det at FCM attesterte et omtagget merke med ordet "reparert". Men hvem fant opp uttrykket? Og hvorfor?
Omtaggede merker og merker med gjenlimte rifter og merker med påsatte hjørnetagger og merker dyppet i stivelse slik at hjørnebretter ikke skal oppdages — de er ikke annet enn forfalskinger. Taggingsforfalskinger, rift-forfalskinger, hjørneforfalskinger... kall en spade en spade.
Da de første frimerkeklubbene dukket opp her til lands, først i Oslo i 1886, deretter Bergen noen tiår senere, jevnt og trutt andre steder, var det nettopp for at samlerne kunne jobbe sammen om å avsløre forfalskinger. Slik at klubb-samlerne ikke skulle bli lurt av sleipe folk utenfor klubbene. Disse sleipe folkene ble oppfattet som en ekstern trussel mot frimerkesamleriet — frimerkesamling som hobby — og fikk en gjeng samlere til å organisere seg.
Da klubbene på 1930-tallet gikk inn for å danne felles front og opprettet Norsk Filatelistforbund, var det for å stå samlet mot en annen ytre trussel: Posten, som hadde begynt å utgi særfrimerker i hytt og vær (etter datidens tolkning).
Frimerkesamling var blodig alvor på den tiden, forstås.
Men hva er det i dag?
Du må være medlem av Frank E Ring for å kunne legge til kommentarer!
Bli med Frank E Ring