frimerker og postkort som kultur og hobby
Hei! Er det noen som kan gi meg litt informasjon vedr. riststempler.
Hvorfor er det brukt både 10,11 og 12 streker. Var de alle like hyppige i bruk, eller identifiserte de ulike brukersteder.
Ser at Nk nr. 2 og 3 ikke har pris på 12 streker i Nk.Derimot både 10 og 11 streker. Event. hvorfor?
Kommenter
Takker og bukker for svært nyttig informasjon!
Sjur Chr.
11 og 12 streker var de vanligste riststemplene. Muligens finnes det et system i galskapen, f eks at i første leveranse var det 11 streker, deretter 12 i andre leveranse, eller det dreide seg om forskjellige håndverkere, eller bare ren slump. I hovedstaden fantes både 11- og 12-streks riststempler i bruk.
En artig sak ved riststemplene, er at instruksen for deres bruk forklarte at stempelputene først skulle tilføres ny sverte når avtrykkene var så grå at de knapt var synlige. Såpass gniene var altså Posten.
10-streks riststempel ble visstnok benyttet ved SANDØSUND som var utvekslingskontoret for post gjennom Oslofjorden... altså ganske mye post, men bare en snau brøkdel av denne posten ble levert inn ustemplet på postførende båt i havn og stemplet ved passering ut fjorden. At 11-streks står, mens 12-streks mangler, tyder på at ingen hittil har rapportert funn til Norgeskatalogkomiteen eller at katalogkomiteen har vendt det døve øre til.
Felles for riststemplene er at stempelsamlerne glatt har hoppet bukk over dem. F eks står ingen av Oslos avbildet i stempelboka for Oslo.
Et eller annet sted her på FER finner du også bilde av et 13-streks riststempel. Diskusjonen om det er 13 streker og om det er norsk, osv, vil nok aldri forstumme.
Velkommen til
Frank E Ring
Registrer deg
eller logg inn
83 medlemmer
66 medlemmer
57 medlemmer
55 medlemmer
46 medlemmer
34 medlemmer
30 medlemmer
30 medlemmer
© 2024 Created by Marius. Drives av
Du må være medlem av Frank E Ring for å kunne legge til kommentarer!
Bli med Frank E Ring