Etter at Posten for elleve år siden bestemte at de ville svi av titalls millioner kroner på å få folk til å sende flere brev og kort én eneste dag i året, ved å importere det nord-amerikanske kjærlighetsritualet Valtentine's Day, er det endelig kroken på døra. Posten har innsett at ungdom texter hverandre; de bruker ikke frimerker. Og at voksne har andre måter å si at de er glad i hverandre enn med Posten, det være seg i form av hilsener, simple blomsterkvaster eller konfektklumper pakket i røde hjertebokser.
Til gjengjeld fikk vi rype-merke allerede 2. januar med valør 25,- som virkelig sier "I LOVE YOU" i fireblokk på reklamekort fra stativet utenfor do på lokalpub'en. For hardbalne frimerkesamlere, forståss.
Den direkte årsak til Valentin-merkets fravær fra kjærlighetskortet er den globale oppvarmingen. Alt som er elendig finner sin vei inn i frimerkealbum, sanne mine ord, enten det er falske tagger, hjørnebretter, eller nå: global oppvarming. Vi som liker det litt varmt om sommer'n, synes jo det er bare kjekt, men de som utgir frimerker kaster seg over regnskogen og trykker i vei på heatset med gad vite hva slags klimagasser i produksjonsprosessen, for å gi oss frimerker mot global oppvarming. Hele 40 postadministrasjoner, skriver Frimerkeposten, skal utgi frimerker for å markere den globale oppvarmingen. Temaet er klimaet i polare strøk. "...For å sette fokus på denne problemstillingen," heter den offisielle forklaringen på postadministrasjonenes ekstra CO2-footprints, men vi som samler frimerker heller mer til tanken om at polare strøk er et populært samleområde, slik at alt fra Guniea Bissau* til Finland (tja, de har jo en stripe med polarsirkel, når jeg tenker meg om) kan sope inn noen ekstra grunker.
De norske frimerkene og miniarkets matrix har masse tekst som vil lyse opp under UV-lyset fra ozonlaghullet dersom du bor langt nok mot nord. Ingen offisiell redegjørelse om at ekstra trykkprosesser skaper ekstra drivhusgass-utslipp. Eller hva som skjer med de ekstra hullene som stikkes rundt merke-motivene; når til og med Romania har tatt slike ringer i bruk, begynner det å bli litt passé som "designmoment", Inger, men for oss som setter Posten på postale prøvelser kommer det til å funke greit. Merker uten valør — sirkelinnmaten, altså — vil de holde stikk som godkjent porto? Og hva med ramma rundt der verditegnet 800 står, vil den alene bli godkjent? QXL-selgere kommer til å elske dette merket hvis det viser seg at de kan bruke alle tre delene separat som fullgod porto ,-))
Miniarket skal trykkes i 225 000 eksemplarer som i hovedsak går rett på samlerprodukter. Et kjapt anslag sier FDC 50 000, Presentasjonsfolder 15 000, Samlersett 10 000, Samlerblad 10 000 + diverse abonnement (50 000 miniark) og Postens reserve for senere salg til HK-pris (20 000) + rosinene i grøten: forseggjorte plastpermer med miniark fra de 40 postadministrasjonene (60 000). (Forvent dessuten falske polar-utgaver fra Madagaskar og Tanzania hvis du må ha komplett samling). Altså vil bare noen få tusen NK1711-1712 finne veien til konvolutter og postkort, for det meste guidet av ivrige frimerkesamlere som ønsker dem i postgått tilstand på posthistorisk objekt. Men med fare for at samtlige miniark blir tatt vare på inntil den globale oppvarmingen tar overhånd, eller Posten starter trykkpressa på nytt (med avvikende papirtype selvsagt), får du neppe oppleve noen NK44-liknende samlerglød av dette stuntet.
* Ikke på listen over utgiverland ennå, men året er ennå ungt, og for tre måneder siden var det bare 30 postadministrasjoner som hadde fått med seg prosjektet. Følgende land oppgis å støtte opp om FNs Klimapanels utvetydige advarsler om global oppvarming:
Algerie, Andorra, Argentina, Asergajdsjan, Australia, Belgia, Brasil, Bulgaria, Canada, Chile, Croatia, Ecuador, Estland, Finland, Frankrike, Færøyene, Grønland, Hellas, India, Indonesia, Island, Japan, Kasakstan, Latvia, Litauen, Mexico, New Zealand, Norge, Paraguay, Peru, Romania, Slovenia, Sveits, Sør-Afrika, Tsjekkia, Ukraina, Ungarn, Uruguay, Østerrike, Åland. En skikkelig global oppvarming av frimerkesamlere, i alle fall. At USA er fraværende, har troligen lite med god frimerkepolitikk å gjøre... ei heller at de er sure på Norge for å avlyse Valentine's Day.
Du må være medlem av Frank E Ring for å kunne legge til kommentarer!
Bli med Frank E Ring