Hvorfor mener du at dette "umulig kan være ekte" ? Er det pga. stempeltypen (IIA) eller hva ? Ut fra illustrasjonen er det ikke mulig å avgjøre om det er noe galt med dette objektet eller ikke. Her må du finne frem en kraftig lupe og studere hele stempelavtrykket. Dette stempelet ble forøvrig innsendt i juni 1935 for en stor overhaling, og resultatet ble som ditt objekt (toringsstempel med latinske månedstall) Jeg har ikke avtrykk av hvordan stempelet så ut før reparasjonen, men det vanlige var at man foretok en stor overhaling av et gammelt schweitserstempel (fjernet "gitteret" og endret månedsangivelsen til latinske månedtall (+ evt. fjernet tverrbjelkene).
Tilsvarende tilfelle ser du for stempelet Vest-Torpa. Her ble schweitserstempelet innsendt i juni 1938 for generalreparasjon. Ved "reparasjonen" ble "gitteret" og tverrbjelkene i schweitserstempelet fjernet, månedangivelsen ble endret fra romertall til latinske tall, o resultatet ser du i ditt merke.
Som du vil se avviker disse toringsstemplene uten tverrbjelke med stemplene levert f.o.m. 1944, bl.a. på diameteren (og hele utformingen av stempelet).
VEST TORPA, ekte eller hva? Vest-Torpa / Kan dette være det samme stemplet??
Jeg har samlet stempler fra Oppland i lang tid, og har sett mange merker med dette stemplet.
Felles for nesten alle disse er at de er pent stemplet. Dette gjelder både enkeltmerker og på brev/kort som jeg har fått fra privatpersoner og som derfor er ekte brukt. Jeg har derfor ingen grunn til å si at dette merket er falskstemplet ut fra bildet.
Jeg var ikke klar over at stempler ble "overhalt" på denne måten. Det er bare
å bøye seg i støvet for all kunnskapen her på frankering.com. Mye å lære for en ikke fullt så dreven filatelist.
Men du har rett i at det er et sært stempel, Pål. Av 5-øresmerket ser vi at i 1948 later det til å ha brekt av en del i indre ring; det kan være greit å skrive seg bak øret. Særlig 20-øre stavkirke er vanlig å finne pent med avtrykket. Send meg postadressen din på epost, så kan jeg sende deg et jeg har til overs.
Forresten, i en bisetning: da jeg spurte om dette i fjor høst, slik Arne linker til, satt jeg fysisk på Torpa, og myste ut på fjelltoppene i det fjerne. Fint strøk. (Og Norges rimeligste bensinstasjoner i nabolaget).
Jeg er helt enig med deg Marius at dette er litt spesielle stempler. De kan jo også være et eget samleområde. Stempler som har gjennomgått en "generalreparasjon" (dvs. stempler som ofte har fått forandret utseende kraftig) som de står benevnt i stempelheftene til Langangen.
Ja, det var en god idé. Men det fordrer jo at de også ble tilbakelevert samme sted, og ikke omgravert til noe annet.
Finnes det informasjonskilder noe sted for hvilke stempler som er blitt omgravert til nye stedsnavn eller formater (f eks schweizer gjort om til miniatyrstempel)?
@Pål: merket postlagt i dag; det var dessverre veldig fettholdig stempelsverte på det, men slik er av og til poststemplingens natur.
Jeg har lagt ut 3 tråder her på FeR hvor jeg har fått bekreftet at stemplene er blitt reparert/pusset opp. Kanskje ikke like store forandringer, men tross alt et "nytt" utseende.
Legger ut linker her slik at de blir lettere å finne.
Her vises avtrykk før og etter reparasjonen/endringen:
Selvfølgelig. hvis stempelet er utsendt til et helt annet sted, har gravøren bare brukt det gamle stempelet som emne (kanskje bare selve stempelskaftet) og slikt klarer vi jo ikke å se ved hjelp av et stempelavtrykk.
Og når det gjelder oversikt over slike generalreparasjoner, vises til Anders Langangens hefter "Norske Datostempler" del 3 (1931-1949 og del 2 (1912-1930). (De er utgitt av Oslo Filatelistklubb, men jeg er usikker på hvilke hefter de fremdeles har igjen (eller om de vil foreta nyopptrykk, men det skader aldri å spørre!).
Peer-Christian
PS: Skjønner at frimerkesamlere ikke har annet å gjøre enn å sitte foran PC-skjermen en sen fredagskveld når jeg ser alle som er innom disse sidene :-)
Ikke rart samlerne følger med ! Falskstempling synes etterhvert å ha et mye større omfang en kunne frykte og det er prisverdig at noen går i bresjen for å avsløre " nyheter " og minne oss om gammelt gruff. En blir nesten skremt av å se at moderne merker med en relativt lav verdi etterstemples / falskstemples for å generere en eventyrlig fortjeneste på ivrige samleres bekostning.
Takk til Per - Ch. for informativt innlegg i siste utgave av NFT.
Det er nesten så en fristet til å si, legg ut en oversikt over ekte avstemplinger...,