I Norgeskatalogen 2009 (s. 396) står følgende om Oslo/Tøyen: "Herforfalsket stempel med stempeldato 15-2-45". Det er også angitt at det forekommer hyppig på Legionmerket, så det er dessverre liten tvil om at det er falskt. (Men pent var det :-)
He-he, hvis ingen byr på merket, blir det aldri solgt — i det hele tatt. Eneste grunnen til å betale noe som helst for slike falskstemplede merker, er hvis man spesielt samler falskstemplede merker. Bare noen få gjør det, og de foretrekker, som oss andre, å betale minst mulig for merkene. Hjemstedssamlere av Tøyen kunne nok også svidd av en hundrelapp. Og har man en spesialsamling Legion ville kanskje merket fått innpass der...
Tror nok jeg heller ville kjøpt brusmaskin eller krølltang for pengene framfor et slikt merke.
En annen grunn til å betale (kanskje opptil 1.000,- som selgeren påstår) for et merke som dette, er at kjøperen ikke er klar over at det er falskstemplet.
Akkurat dette stempelet er jo helforfalsket og ser ekte ut - i motsetning til en del "fantasistempler" (selv om sikkert også slike blir kjøpt av uvitende samlere).
Hei
Her er det ingen tvil. Ditt merke er "stemplet" med det HELFORFALSKETE stempelet. Jeg antar at forfalskeren har benyttet en plastklisje!
Jeg ser at enkelte bruker begrepet "etterstempling" om denne stempelforfalskningen. Ordet "etterstempling" høres ikke så farlig ut ("det som er gjort er ikke så alvorlig!"). Når man
a) bruker ekte stempler som blir tilbakedatert, eller
b) man stempler frimerker (uten å stille datoen, som f.eks. Kronet Posthorn-stemplene) etter at de har blitt ugyldige til frankering, eller
c) fremstiller nye (helforfalskete) stempler eller stempeletterligninger (kopimaskin etc.),
så gjør man noe ulovlig og da er det best å bruke begrepet falskstempling.
Jeg ber derfor at man for slike tilfeller som dette merket, bruker begrepet falskstemplet (eller lignende begrep, f.eks. "helforfalsket stempel")
Permalink Svar innen mpi den 11 oktober 2008 kl. 14.34
Og selv om det ikke kunne bevises at stempelet er falskt, hadde jeg personlig vært meget skeptisk til et så vakkert stempel plassert med millimeterpresisjon midt på merket i en tid da hjørnestempling var normen. For ikke å snakke om tidspunktet - i februar 1945 gikk krigen mot slutten, og sannsynligheten for at noen ville ha et "feilstemplet" (det var altså hjørnestempling som var på moten den gangen) Legionmerke som hadde gått ut av handelen fire år tidligere, er uhyre liten.
Det sies at når noe er for godt til å være sant, er det også det - noe frimerkesamlere burde være klar over når man ser et luksusstemplet merke fra krigens dager. Sannsynligheten for at merket er ekte, er etter min mening minimal, med mindre det er snakk om et vanlig sirkulasjonsmerke som ved en tilfeldighet har fått et pent stempel av en pliktoppfyllende postfunksjonær. Men "spekulasjonsmerker" som folk stod i kø etter og som ble revet bort utgivelsesdagen, er en annen sak - om det da ikke er bevist at det fantes enkelte norske eller tyske samlere som samlet luksusstempler allerede i krigsårene. Noen som vet mer om dette...?
Antallet samlere som ønsket LUX stemplede merker under krigsårene var nok marginale. Har noen lux stemplede merker stemplet Levanger som angivelig skal være ekte og utført etter ønske fra en viss herr Harald Leiknæs ( kjent forretningsmann på Levanger ). Har endog lux stemplet Gran merke med attest fra Enger. Har noen andre vært borti denne karen ( i samleøyemed altså ) som kan bekrefte / avkrefte muligheten for at merkene kan være ekte stemplet som lux ?
Merket er nok ekte, menstemplet er helforfalsket. Nå lurer jeg på om duhar sett merket for salg på Delcampe. Det har jeg, jeg tok saken opp med selger og ble skikkelig utskjelt. Jeg rapporterte det til Delcampe også, men har ikke hatt noen reaksjon derfra. Merket var imidlertid ikke oppe for salg sist jeg sjekket, men det kommer nok opp igjen - et eller annet sted.