frimerker og postkort som kultur og hobby
For noen år siden kom jeg over en tjenestekonvolutt til min hjemstedssamling. Det ble etter hvert beskrevet som illustrasjonen viser. Bakgrunnen for den djerve påstanden om at det er under 10 brev kjent, er som følger. Jeg hadde tidligere merket meg at en annen samler, ved en eller annen utstilling jeg hadde besøkt - påstod i sin beskrivelse av et tilsvarende objekt - at det kun var 8-åtte stykker kjent. Det var FØR jeg hadde vist MITT objekt til noen.
Slik oppstår myter. Solid grunnlag for egne meninger. Men siden jeg i størst mulig utstrekning prøver å være faktabasert, spør jeg herved: Hvor mange slike er virkelig kjent?
Kanskje finnes det til og med noen stemplet 1/1??
Dette er i år 85 år siden. Hvis du er ute etter mer informasjon om tjenestemerker og offentlig sak, finnes det en utmerket artikkel i Norgeskatalogen 2008.
Merker:
Problemet med slike spesialartikler i Norgeskatalogen er at de har for få sider tilgjengelig til å presentere materialet slik det fortjener. Å lese artikkelen, går som en drøm; selv de mange tabellene med trykningsdato, telleverknummer, leveringsdato og opplag for de enkelte trykningene spesifisert, vitner om galant presentert grundighet. Men hva så med bildene av merkene? Illustrasjonene er små og eksemplene få. Ta konvolutter med påtrykt tjenestemerke: illustrert med et 10-12 cm høyt bilde som rommer 15 konvolutter...
Men hei, petter-smart-idé: Hva om vi starter en forumtråd à la Vis fram dine tjenestemerker?
Når det gjelder førstedagsbruk, det være seg tjenestemerker, stempler, prefrimbrev, eller frimerker uten utgivelsesdato, har jeg ett stort spørsmål: Hvem i huleste er det som registrerer dem? Titt og ofte ser jeg de mest fjollete utsagn i auksjonskataloger. Så hvor fåååår auksjonariusene det fra?
Jeg skrev selv en liten artikel om denne i Seilsluppen "Resturation" (medlemsbaldet til Karmøy Frimerkeklubb) nr. 3 1986. På den tiden var jeg eier av fire slike brev stemplet 2/1-1926 alle fra forskjellige steder i landet. SE VEDLAGTE FOTO fra artiklen. Alle disse fant jeg i en lot jeg kjøpte på en liten auksjon i Sverige i 1984/85. Bare tjenestebrev, og alle var avstemplet i 1926 og 1927. Mange fra våren 1926 faktisk.
Et av brevene st. 2/1-1926 gav jeg bort til en venn som gjorde meg en tjeneste, et solgte jeg mange år senere til en som holdt på å bygge oppe et eksponat Offentlig Sak (tror disse befinner seg i deres eie fortsatt). Et husker jeg ikke lengre hvor tok veien, og et ble solgt via en aukjson hos Skanfil. I sin katalog NORSKE FRIMERKER 2011 PRISKATALOG lister i dag Skanfil dette under TJENESTEFRIMERKER (side 73) ( og angir - 1kjent- ) til kr. 15500,-
Den gang jeg solgte mitt brev hos samme firma ble jeg fortalt at dette trolig IKKE var særlig sjeldent og om jeg ikke husker helt feil ble prisen satt til kr. 200,- eller muligens 250,- (var det der du kjøpte brevet ditt Arvid?)
Noen år senere vet jeg at det ble solgt et lignende brev hos KJELL GEMETEN (fra samlingen til Torbjørn Bergo). Mener også at Torbjørn den gangen så at det skulle finnes nok et brev, dog uten at jeg vet noe mer om dette.
MEN i et eller annet tidskrift - jeg husker dessverre ikke hvilket i farten - stod det noen år senere en artikkel som viste et brev avstemplet 1/1-1926. Jeg har trolig tidskriftet liggende et eller annet sted fortsatt,men da jeg har tatt vare på det meste, så er det ikke alltid så lett å finne tilbake til i farten. Kanskje noen andre husker bedre enn meg og kan fortelle oss hvor denne artikkelen kan finnes igjen?
Vet ikke helt om dette var til all verdens hjelp, men forteller det nå likevel.
På Germeten sin auksjon nr. 78 (april 2010) var det en FDC med 2 stk. T4, stemplet Øksnes 1/1-1926 (lot. nr. 1811).
På samme auksjon hadde de også T6 og T7 på FDC.
Takk for meget gode svar.
Til Marius- hvem det er som registrerer prefilbrev - jeg tror det faktisk foregår ganske seriøst og brukes til oversikten i NK, - med andre ord av personer tilknyttet katalogkomiteen.
Til Geir - nei, jeg handlet ikke mitt brev hos Skanfil. Jeg fant det i en 20-kronerskasse hos en profesjonell handler på 1980-tallet, tror jeg. Husker ikke hvem. Den utstillingssamlingen jeg så og som jeg brukte som utgangspunkt for min beskrivelse, KAN ha vært det eksponatet med Offentlig Sak du bidro til.
Når jeg neste gang skal montere om min samling Romerike, vil jeg selvfølgelig ta konsekvensene av det som har kommet fram her. Håper Skanfil gjør det samme med sin katalog, hvis de ønsker å bli tatt seriøst.
Vi som har fundert over dette, har kanskje tenkt at 1. januar var rød dag på kalenderen med alt stengt som nå. Jeg tror at fredag 1. januar 1926 var en dag da poststedene var åpne. Distriktslægen i Øksnes må ha vært filatelist, det lukter lagde produkter lang vei. Ikke desto mindre er det førstedagsbrev gode nok, og vi som har brev stemplet på lørdagen må finne oss i å kalle dette "svært tidlig avstempling".
Eller hva?
http://www.skanfil.no/LotDetail.aspx?l=LOT/965165
Da har Skanfil budt fram et objekt basert på opplysninger som er grundig tilbakevist i denne forumtråden.
Velkommen til
Frank E Ring
Registrer deg
eller logg inn
83 medlemmer
66 medlemmer
57 medlemmer
55 medlemmer
46 medlemmer
34 medlemmer
30 medlemmer
30 medlemmer
© 2024 Created by Marius. Drives av