frimerker og postkort som kultur og hobby
På side 62 i håndbok IVb står dette merket avbildet som en retusj på NK 53 IIIa/b graveringstype 3 med følgetekst for retusj nr.1:" Brudd i ovalrammen og med hakk inn i ovalen ved fjær 7 i ving 5. Lille o er kraftig retusjert, og med brudd i lille 1. Høyre nedstrek på M i POSTFRIM er tykk."
Er det til salgs ?
Skal kikke gjennom eselørene når jeg kommer hjem til søndag - mulig jeg også allerede har denne retusjen.
Katalogkomiteens veier er uransakelige og hvorfor den ene retusjen er med i Norgeskatalogen og en annen ikke, er vel de nærmest til å svare på, men det synes som om de har lagt seg på et minimumsutvalg, 20mm-utgaven er jo et villniss av klisjekjennetegn og det er jo som du sier ikke alltid de mest spektakulære som kommer med. Samtidig er det jo greit for de som monterer samlinger at ikke dette blir forandret i hytt og pine. Hvis man setter opp en montering med klisjekjennetegnene i de forskjellige graveringstyper, får man jo med de man har og har man fyllt ut med det håndbøkene viser i helsides illustrasjoner - ja da kommer man vel egentlig ikke så mye lenger til vanlig...
(Det ble egentlig et nytt liv og være posthornsamler etter at håndbøkene kom og de anbefales på det glovarmeste - de figurerer også fra tid til annen i auksjonskatalogene...)
Dette kjennetegnet er også med i hele trykningsperioden (1. eller 2.; husker ikke her og nå) og finnes i både IIIa og IIIb. Og er dermed ikke en spesielt uvanlig klisjé. Finner den fremdeles både titt og ofte i massevare.
Såvidt jeg husker var dette en NK-variant tidligere. Men under en reduksjon av antallet varianter som var med i katalogen ble det for endel år siden fjernet et antall.
Museøre oppgravert er ikke med i hele trykningsperioden (3. periode; IIIc) da det er en reparasjon av klisjéen som opprinnelig hadde fargeflekken som omtales som Museøre. Er ganske naturlig at da begge "utgavene" av samme klisjé er med som varianter.
Som Torgeir er inne på kunne en fylt katalogen med varianter på 20MM alene.
Endel varianter har vært med svært lenge og er således så godt innarbeidet at de ikke bør fjernes. De to du nevner hører begge med i den kategorien.
Legger ved skann av noen eksemplarer av denne retusjen fra mitt album med klisjekjennetegn.
Som en ser er denne ikke spesielt sjelden.
Klisjeen er iht håndboken med i både 1. og 2. plateoppsetning. Hos meg selv fant jeg den bare i enheter fra 2. plateoppsetning (dvs i enheter sammen med graveringstype 4a, ikke 4).
Klisjeen er inne som variant i NK92, men ikke i 97 ser jeg fra noen gamle eksemplarer av NK som jeg har fremme.
Det er kanskje her OFKs variantside kommer inn?
Men, dersom det som vises på OFK's variantside skal gjelde for frimerker generelt, så må jo håndbøkene skrotes! Skyer meg her og der. Sitter selv med massevis av antikvamerker med samme diffuse feil, men vi kan da ikke forholde oss til disse før noen med pondus og tilstrekkelig med matriale sier at her er ihvertfall en platefeil som kan dokumenteres med minst 3 merker.
Enig :-)
Velkommen til
Frank E Ring
Registrer deg
eller logg inn
83 medlemmer
66 medlemmer
57 medlemmer
55 medlemmer
46 medlemmer
34 medlemmer
30 medlemmer
30 medlemmer
© 2024 Created by Marius. Drives av